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From:  Regulatory Division 

Re: Trade Reporting Duties 

 
 
 
Rule Filing SR-CBOE-2017-024 has recently become operative. The rule filing, among other things, adds 
Interpretation and Policy .04 to Rule 6.51. Interpretation and Policy .04 allows a TPH to enter certain default 
values if the TPH has no knowledge of the information at the time the TPH systematizes an order pursuant 
to Rule 6.24 or reports a trade pursuant to Rule 6.51.    
 
In particular, if a TPH has no knowledge of the opening or closing status, account origin code, or time-in-
force when systematizing an order through an Exchange-approved device or reporting a transaction, the 
following values may be used: 

 either open or close, in the TPH’s discretion (for opening or closing status); 

 broker-dealer, origin code “B” (for account origin code); and 

 day (for time-in-force). 

TPHs may change any of these initial values via CTM, and must maintain records of any changes pursuant 
to CBOE Rule 6.67.  

TPHs are reminded that, pursuant to CBOE Rule 4.22, it remains the responsibility of the TPH to provide 
accurate trade information necessary for the reporting of a trade to time and sales reports or to allow the 
Exchange to properly match and clear trades. Any actions taken by the Exchange pursuant to Interpretation 
and Policy .04 do not constitute a determination by the Exchange that an order was systematized or a trade 
was effected in conformity with the requirements of the Rules. Nothing in the Rule is intended to define or 
limit the ability of the Exchange to sanction or take other remedial action pursuant to other Rules for rule 
violations or other activity for which remedial measures may be imposed. 

In that regard, TPHs may not use a default value to circumvent a rule in instances where knowledge of an 
above specified element is required for compliance. For example, in series that are restricted to closing-
only transactions pursuant to CBOE Rule 5.4, a closing indicator should not be used as a default value.1  

 

Additional Information: 

For additional information, please refer to Rule Filing SR-CBOE-2017-024 (which is available at 
http://www.cboe.com/aboutcboe/legal-regulatory/cboe-rule-filings). Questions related to the rules and 
related requirements may be directed to the Regulatory Interpretations team at reginterps@cboe.com or 
(312) 786-8141. Operational questions may be directed to the CBOE Market Services department at 
marketservices@cboe.com or (312) 786-7950.   

                                                        
1 Pursuant to CBOE Rule 5.4, only closing transactions may be effected in a restricted class except for: (1) 
opening transactions by Market-Makers executed to accommodate closing transactions of other market 
participants and (ii) opening transactions by CBOE TPH organizations to facilitate the closing transactions 
of public customers executed as crosses pursuant to and in accordance with CBOE Rule 6.74(b) and (d).  
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