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Please note that Exchange Rule 8.7.03(B), states in part that “a Market-Maker must execute in person, and 
not through the use of orders, at least 25% of his total transactions, provided, however, that for any 
calendar quarter in which a Market-Maker receives Market-Maker treatment for off-floor orders in 
accordance with rule 8.1, in addition to satisfying the requirements of paragraph A of this Interpretation 
.03, the Market-Maker must execute in person, and not through the use of orders, at least 80% of his total 
transactions.  The off-floor orders for which a Market-Maker receives Market-Maker treatment shall be 
subject to the obligations of Rule 8.7(a) and in general shall be effected for the purpose of hedging, 
reducing risk of, rebalancing or liquidating open positions of the Market-Maker.  The appropriate Market 
Performance Committee may exempt one or more option classes from this calculation.” 
 
It will be considered a serious violation of Exchange Rules 4.1 – Just and Equitable Principles of Trade 
and 8.7 – Obligations of Market Makers for any member to attempt to circumvent the above noted 
requirements by reporting trades to the Exchange and OCC in volumes which are smaller than that which 
actually occurred.  For example, if a Market-Maker enters into a single thirty (30) contract transaction, but 
reports the trade to the Exchange and OCC as thirty (30) one-lot transactions, such activity would be in 
contravention of the rules.  It is likewise a violation to enter into a trade with the book and then request that 
the trade be written up as a series of smaller transactions.   
 
It will also be considered a violation of Exchange Rules for a member to attempt to circumvent the in-
person requirement by successively entering into small transactions with the book or another member in 
order to artificially inflate their in-person trading percentage.  For example, if the book displays an offer for 
100 contracts of a certain series, it would be improper for a member to obtain the 100 contracts by 
successively bidding for 5 contracts at a time, thus resulting in 20 individual transactions.  Such activity 
disrupts operation of the book, attempts to circumvent Exchange Rules, and is inconsistent with the 
maintenance of a fair and orderly market. 
 
Attempts to circumvent either the 25% or 80% in-person requirement will be investigated and reported to 
the Business Conduct Committee for possible disciplinary action.  Furthermore, activity that is disruptive to 
the maintenance of a fair and orderly market is subject to the issuance of fines by Floor Officials.  Any 
questions regarding this memo may be directed to Dan Hustad (ex. 7511) or Steve Slawinski (ex. 7744).  
 


