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KEY ISSUES 
 
• Securities and Exchange Commission (“SEC”) Rule 15c3-1(a) - Net Capital 

Requirements for Brokers or Dealers requires broker-dealers to be in compliance 
with net capital requirements at all times.  The SEC has interpreted “at all times” to 
include at all times during the business day. 

 
• The term “day trading” means the purchasing and selling of the same security on the 

same day. 
 
• Day trading can pose considerable risk to a broker-dealer’s net capital. 
 
• Based on SEC interpretations, broker-dealers employing accounting systems based 

on settlement date are expected to take material differences between trade date and 
settlement date accounting methods into consideration when computing net capital. 

 
• Similarly, even if computing net capital on an end of the day basis, broker-dealers 

are required to take into account the effects of day trading on their intra-day net 
capital levels where such effect would be material. 

 
• If intra-day haircuts for day trading reduce a broker-dealer’s net capital below its 

required minimum at any time during the day, the broker-dealer would have been in 
violation of the SEC’s net capital rule, regardless of whether net capital is sufficient 
based on positions existing at the beginning and/or end of the day. Such violations 
can result in serious disciplinary action. 
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• Members and members organizations that are capital computing are advised to 

monitor proprietary day trading and insure that net capital is sufficient to meet the 
haircut on day traded positions. 

 
DISCUSSION 

 
The position of the SEC with respect to broker-dealer accounting was set forth in an 
April 23, 1986, letter to the AICPA and included in the NYSE Interpretation Handbook 
(No. 86-10, December, 1986). 
 
The SEC has determined that broker-dealers which use a trade date basis of record 
keeping are in compliance with the AICPA Guide for Audits of Brokers and Dealers in 
Securities, while broker-dealers that use a settlement date basis of record keeping are 
only in compliance with the Guide if the difference between trade date and settlement 
date accounting is not material.  Further, the SEC requires that where there is a material 
difference, the broker-dealer must take such difference into account in computing its net 
capital. 
 
SEC Rule 15c3-1(a) - Net Capital Requirements for Brokers or Dealers - requires 
broker-dealers to be in compliance with net capital requirements at all times.  This 
includes having sufficient net capital to effect intra-day activity, such as “day trading”.  
The term “day trading” means the purchasing and selling of the same security on the 
same day. 
 
While broker-dealers generally compute their net capital levels as compared to their 
requirements on an end of day basis, broker-dealers are required to take into account 
the effects of day trading on their intra-day net capital levels where such effect would be 
material.  If after consideration of intra-day haircuts for day trading, a broker-dealer’s net 
capital was below the minimum requirement at any time during the day, the broker-
dealer would have been in violation of net capital requirements, regardless of whether 
net capital had been sufficient based upon open positions existing at the beginning 
and/or the end of the trading day (See NYSE Interpretation Handbook No. 99-8, August, 
1999) 
 
Unless the execution time of day trades and position balances are monitored and 
recorded by the broker-dealer throughout the day, any intra-day net capital computation 
must include a haircut equaling the sum of the haircuts on the greater of the purchase 
or sale transactions involving day trades on each individual security occurring on a 
single day. If execution times are monitored and recorded, and the broker-dealer is able 
to document it was not exposed to all day trades at the same time, only the highest 
haircut representing the largest open position at any one time need be deducted in 
computing an intra-day net capital level. 
If the effect on capital of intra-day activity is not assessed by the broker-dealer, there is 
a risk that intra-day net capital may be insufficient resulting in the imposition of serious 
disciplinary sanctions for violation of net capital requirements. 
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Questions regarding net capital requirements for proprietary day trading may be 
directed to Robert Gardner (312) 786-7937 or Richard Lewandowski (312) 786-7183, in 
the Exchange’s Department of Financial and Sales Practice Compliance. 
 
 


