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DATE:  October 22, 1999 

TO:  Market-Makers and Market-Maker Organizations 

FROM: Market Performance Committee 

RE:  Exchange Rules 8.3 (Appointment of Market-Makers) and  

8.7 (Obligations of Market-Makers) 

 

The Market Performance Committee, which is responsible for monitoring market-maker 
trading requirements (both the 75% Distribution and the 25% In-Person requirements) 
as outlined in Exchange Rules 8.3 and 8.7, is issuing this memorandum to highlight 
member obligations under the rules relating to both the distribution and in-person 
trading requirements.  This memorandum also outlines the Committee's enforcement 
policies.  However, please be advised that this memorandum is not intended to be a 
comprehensive description of all the rules and requirements relating to the appointment 
and general obligations of Market-Makers and is merely intended to summarize certain 
of these rules and requirements. 
 
MARKET-MAKER TRADING DISTRIBUTION REQUIREMENTS
 
 
Exchange Rule 8.3 reads as follows: 

 
(c) Absent an exemption by the appropriate Market Performance Committee, 

an appointment of a Market-Maker shall be limited to the options classes 
trading at no more than ten trading stations on the Exchange trading floor.

 
Exchange Rule 8.7, Interpretation .03 and .03(A) read as follows: 
 

.03 For purposes of Rule 8.7, the following percentage requirements apply to 
Market-Maker trading activity for each quarter of a calendar year, except 
for unusual circumstances as determined by the appropriate Market 
Performance Committee.  The appropriate Market Performance 
Committee may assign a weighting factor based on volume to one or more 
classes or series of option contracts in connection with these 
requirements.

 
 
 



 
 
.03(A) Respecting distribution of trading activity, at least 75 percent of a Market-

Maker's total contract volume must be in option classes to which he has 
been appointed pursuant to Rule 8.3.  Trading in nonappointed classes of 
options at the request of a Floor Official, Order Book Official, Board Broker 
or DPM shall be deemed to be trading in appointed classes for purposes 
of this Interpretation.

 
Committee Policy Regarding Blanket Appointments
 
In addition to the ten station appointment, the appropriate Market Performance 
Committee has the authority to include an option class(es) in every market-maker's 
appointment. 
 
Committee Policy Regarding Appointment Changes
 
Market-Makers will be allowed to change their appointment once each month during the 
quarter.  This change will be made retroactively to the first day of the month that the 
change is made.  It should be noted that if a market-maker does not have a full 
complement of option classes in his appointment (i.e., he has appointments in less than 
ten stations), he may make additions to his appointment retroactively to the first day of 
the month and such addition will not count as the monthly change. 
 
Committee Policy Regarding Index Appointments
 
For purposes of this rule, when a market-maker selects either OEX or SPX as an 
appointed station, both OEX and SPX will be included in that appointment and 
considered as one trading station. 
 
MARKET-MAKER IN-PERSON TRADING REQUIREMENT
 
 
Exchange Rule 8.7, Interpretation .03(B) reads as follows: 
 

.03(B) Respecting the manner in which Market-Maker transactions may be 
executed, a Market-Maker must execute in-person, and not through the use of 
orders, at least 25 percent of his total transactions, provided, however, that for 
any calendar quarter in which a Market-Maker receives Market-Maker treatment 
for off-floor orders in accordance with Rule 8.1, in addition to satisfying the 
requirements of paragraph A of this Interpretation .03, the Market-Maker must 
execute in person, and not through the use of orders, at least 80 percent of his 
total transactions.  The off-floor orders for which a Market-Maker receives 
Market-Maker treatment shall be subject to the obligations of Rule 8.7(a) and in 
general shall be effected for the purpose of hedging, reducing risk of, rebalancing 
or liquidating open positions of the Market-Maker.  The appropriate Market 
Performance Committee may exempt one or more options classes from this 
calculation. 

 
 



 
 
 
 
COMPLIANCE  INFORMATION WITH REGARD TO BOTH REQUIREMENTS
 
 
Compliance with both the trading distribution and the in-person requirements will be 
monitored and enforced by the appropriate Market Performance Committee.  Failure to 
comply with these requirements may result in sanctions being imposed by the 
Committee.  Members who repeatedly fail to meet the requirements will be subject to 
sanctions which may include suspension of a market-maker's registration for a period of 
time to be determined by the Committee.  It should be noted that, in appropriate cases, 
violations of these rules, like all Exchange rules, may be the subject of disciplinary 
proceedings under Chapter XVII of the Exchange rules. 
 
Questions regarding the general obligations of Market-Makers under Rules 8.3 and 8.7 
should be directed to Cynthia Mullen at (312)786-7725. 
 
(Replaces  Regulatory Circular RG95-42) 
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