
 
 
 
 
 

Regulatory Circular RG 99-33 
 
To: Members and Member Organizations 
 
From: Department of Financial and Sales Practice Compliance 
 
Date: February 9, 1999 
 
RE: Adjustments to Market-Maker Equity in Certain Market Conditions 
 
On January 25, 1999, the SEC approved Rule Change File No. SR-CBOE 98-11, which 
amends CBOE Rule 12.3 - Margin Requirements, by adopting Interpretation and Policy 
.06.  Interpretation .06 allows a clearing member to adjust the equity in the account of a 
market maker whose net liquidating equity is in deficit and permits the clearing member 
to extend credit for opening trades in certain limited circumstances. (Securities 
Exchange Act Release No. 34-40971, 64 FR 4916 (February 1, 1999))  The rule allows 
relief in those circumstances where the closing price for a stock is disseminated after 
3:02 p.m. and incorporates information that is not reflected in the closing price for the 
overlying options resulting in an out-of-line relationship.  This discrepancy between the 
last sale price of the underlying stock and the closing price of the options series could 
cause a market maker’s account to liquidate to a deficit. 
 
As a result, Interpretation and Policy .06 will permit a clearing broker to adjust the market 
maker’s equity under these circumstances.  If the adjustment eliminates the deficit in the 
market maker’s account, the clearing member may extend credit to the market maker for 
opening transactions.  The clearing member is required to document any adjustment to a 
market maker’s equity and file it with the CBOE’s Department of Financial and Sales 
Practice Compliance before the next day’s opening, but in any case, before the clearing 
member extends credit to the market maker for opening  transactions.  The Department 
must approve any adjustment before the clearing firm may finance opening trades.  All 
information regarding the adjustment must be retained by the clearing firm.  The CBOE 
will ascertain at the end of the business day following the adjustment whether any 
market maker whose equity was adjusted continues to experience difficulty in 
maintaining positive equity in their account.  If a market maker fails to maintain positive 
equity in their account at the end of the business day following the adjustment, the 
requirements of Exchange Act Rule 15c3-1(c)(2)(x)(D) and CBOE Rule 12.3(f)(3)(C)(3) 
will apply to the account.  
 
Any questions regarding the above rule change may be directed to Doug Beck at (312) 
786-7959 or Rich Lewandowski at (312) 786-7183.  A copy of Interpretation .06 to Rule 
12.3, as approved, is available from the Legal Division. 


