
 
 
 
 

Regulatory Circular RG 97-92 
 
DATE:  July 16, 1997 
 
TO:  Members 
 
FROM:  Equity Floor Procedure Committee 
    
RE:  Telephone Order Entry in Equity Trading Crowds 
________________________________________________________________________ 
 
This circular replaces Regulatory Circular RG 97-03, which concerns a recent change in the telephone 
policy for equity option classes to allow market-makers to enter orders from off the trading floor over 
telephone lines at the equity option posts.  This circular corrects a mischaracterization of 
Interpretation .03(B) to Exchange Rule 8.7 that appears in RG 97-03. The corrected language is 
underlined below.  
 
This circular describes a recent change to the Exchange’s telephone policy in the equity option 
classes.  The new policy: 
1. Permits CBOE market-makers to place orders from off the trading floor over telephone lines 
directly with floor brokers at the equity option trading posts; 
2. Specifies that such phone orders will be treated as off-floor orders for purposes of determining the 
80% in-person transaction requirement; 
3. Specifies how a floor broker should mark the order ticket for such orders; and 
4. Requires the white ticket copy of such phone orders to be submitted to the Trade Match Window. 
 

*   *   *   *   * 
 
Pursuant to authority delegated to it by the Exchange under Exchange Rule 6.23, the Equity Floor 
Procedure Committee is issuing this circular which supplements and amends Regulatory Circular RG 
94-26 which sets forth the policy governing the use of telephones at the equity trading posts.1  One of 
the limitations on the use of telephones, as set forth in RG 94-26 (attached), is that the outside 
telephone lines may not be used to receive orders.  The Exchange has now decided that market-
makers may place orders from off the floor directly with floor brokers over telephone lines at the 
equity posts. (Market-makers are already permitted to enter orders while on the floor with floor 
brokers over intra-floor lines.)  The telephone policy will remain unchanged in every other respect.2  
Non-market-makers will not be permitted to place orders from off the floor directly with floor brokers 
over the telephones located at the equity trading posts.   
                                                 
    1This change in the equity telephone policy was filed with the Securities and Exchange 
Commission as SR-CBOE-96-15 and was recently approved by the SEC. See Securities Exchange 
Act Release No. 34-37876 (October 28, 1996), 61 FR 56728 (November 4, 1996). 

    2Members should refer to the current fee schedule to determine any applicable fees.  The fees listed 
in RG 94-26 may no longer be current. 



 
It should be noted that orders placed over the outside telephone lines will be counted as off-floor 
orders for purposes of determining if a market-maker is eligible to receive market-maker treatment on 
orders initiated from off the floor.  Members and member firms are reminded of CBOE Rule 8.1 and 
Interpretation .03 of Rule 8.7 which states that a member may not initiate an order from off the 
trading floor which establishes or increases a position in a market-maker account, unless the member 
effects at least 80% of his transactions in person, and not through the use of orders, during that same 
calendar quarter.  In addition, any market-maker order initiated from off-floor must be for purposes of 
hedging, reducing risk of, rebalancing or liquidating open positions. 
 
Pursuant to Exchange Rule 6.24(a), the Exchange requires any person receiving an off-floor initiated 
order from a market-maker over the telephone to mark the order as having been received by phone by 
writing his or her initials and a "P" on the front of the order as well as marking the order open or 
close. Market-makers must specify whether the trade is to clear in their “market-maker” (MM) or 
customer (C) account and the order must be marked accordingly by the floor broker or the person 
receiving the order.  The floor broker or his clerk also is required to record the market-maker’s 
acronym in the optional data section of the order ticket. 
 
Also, in accordance with CBOE Rule 6.51 (Reporting Duties), the Exchange requires all members 
and member firms to submit the white ticket copy of a market-maker phone order to the Trade Match 
Window (located on the first floor) at the end of the trading day. 
 
Questions concerning this matter may be directed to Karen Calvin (312) 786-7759 or Steve Slawinski 
(312) 786-7744 in the Department of Market Regulation.   
 
 
(RG97-03 Revised) 
 


