
Regulatory Circular RG 97-74 
 
To:  Membership 
 
From: Department of Financial Compliance 
 
Date: June 12, 1997 
 
Re: Changes to CBOE Margin Rules – Market-Maker Permitted Offset Treatment 
 
On June 2, 1997, the Securities and Exchange Commission (“SEC” or “Commission”) approved 
extensive changes to the CBOE’s margin rules.  
 

* * KEY ISSUES * * 
 
· Many of the changes involved conforming, to a large extent, CBOE’s margin rules to the 
margin rules of the New York Stock Exchange and otherwise, clarifying certain provisions 
of the current rule.   
 
· More significantly, however, the SEC approved CBOE provisions governing permitted 
offset margin treatment for market-makers and specialists to replace provisions from 
Regulation T of the Federal Reserve Board which were deleted as of June 1, 1997.  In 
addition, the new rules provide for an expansion in the types of permitted offsets. 
 
· Specifically, the approved rule change extends market-maker margin credit to certain 
qualified stock baskets offsetting index options; to certain cross-index products contained in 
index product groups recognized by the SEC for haircut offsets; and to certain convertible 
securities offsetting equity options. 
 
· To be eligible for the market-maker credit, offsets must be effected for market-making 
purposes such as hedging, risk reduction, rebalancing of positions, liquidation, or 
accommodation of customer orders, or other similar market-maker purpose. 
 
· Clearing Firms must deduct from net capital any deficiency between a market-maker’s 
account equity and the haircuts for the account’s positions computed in accordance with 
Exchange Act Rule 15c3-1. 
 
· CBOE clearing firms and other CBOE members that extend margin to market-makers 
are expected to implement adequate procedures to ensure that offsets elected by market-
makers are recorded accurately and cleared into appropriate accounts.  
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Permitted Offset Positions 
 
The first six permitted offset positions specified below codify the existing permitted offset 
positions that were provided under Regulation T until June 1, 1997.  The last permitted offset 
position specified below permits good faith margin for offset positions defined in SEC Rule 
15c3-1 and constitutes a significant expansion of permitted offset positions. Permitted offset 
transactions must be effected for market-making purposes such as hedging, risk reduction, 
rebalancing of positions, liquidation, or accommodation of customer orders, or other similar 
market-maker purpose. 
 
Newly approved paragraph (f)(3) of Rule 12.3 defines a “permitted offset position” as, in the case 
of an option in which a market-maker makes a market, a position in the underlying instrument or 
other related instrument; and in the case of other securities in which a market-maker makes a 
market, a position in options overlying the securities in which a market-maker makes a market, if 
the account holds one of the following permitted offset positions:  
 (i) A long position in the underlying instrument offset by a short option position which is 
“in or at the money:” 

(ii) A short position in the underlying instrument offset by a long option position which is 
“in or at the money”; 
 (iii) A stock position resulting from the assignment of a market-maker short option 
position; 
 (iv) A stock position resulting from the exercise of a market-maker long option position; 
 (v) A net long position in a security (other than an option) in which a market-maker 
makes a market; 
 (vi) A net short position in a security (other than an option) in which the market-maker 
makes a market; or  
 (vii) An offset position as defined in SEC Rule 15c3-1, including its appendices, or any 
applicable SEC staff interpretation or no-action position.  
 
For purposes of the Rule, the term “in- or at-the-money” means the current market price of the 
underlying security is not more than two standard exercise intervals below (with respect to a call 
option) or above (with respect to a put option) the exercise price of the option; the term “in the 
money” means the current market price of the underlying instrument or index is not below (with 
respect to a call option) or above (with respect to a put option) the exercise price of the option; 
and, the term “overlying option” means a put option purchased or a call option written against a 
long position in an underlying instrument, or a call option purchased or a put option written 
against a short position in an underlying instrument. 
 
Expanded Offsets
  
Market-maker credit may be extended to positions offsetting market-maker transactions to the 
extent that such offsets (i) are recognized as haircut offsets under SEC Rule 15c3-1, the Net 
Capital Rule, and (ii) are effected for a market-maker purpose as stated above.  Additional offsets 
now recognized are as follows: 
1.  A security which is exchangeable for or convertible into the underlying security within a 90 
day period, 
2.  A qualified stock basket, and 
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3.  Dually-listed option classes, index options, UITs, or warrants where the underlying index is 
included in the same product group, as defined in SEC Rule 15c3-1 (or any applicable SEC 
interpretation or no-action position) as the option to be offset. 
 
A product group is two or more option classes in the same portfolio type for which it has been 
determined that a high degree of correlation exists allowing for a percentage of offsetting profits 
in one class that may be applied to losses in another class.  Currently the Net Capital Rule 
recognizes qualified baskets and product groups as indicated on the attached matrix. 
 
For transactions qualified as permitted offsets, a clearing firm may call for equity deposits on a 
basis that is mutually satisfactory to the clearing firm and the market-maker account.  However, 
as is currently the case, the clearing firm must deduct from its own net capital any deficiency in a 
market-maker’s current equity as compared to the haircuts required for the account’s positions, 
pursuant to SEC Rule 15c3-1 or any applicable SEC interpretations or no-action positions. 
 
Questions and comments regarding the above may be directed to Richard Lewandowski, 786-
7183, or to Diane Malley, 786-7924. 


