
 
 
Regulatory Circular RG 96-90 

 
Date:  October 18, 1996 
 
To:  Market-Makers 

Market-Maker Clearing Organizations 
Joint Back Office Participants 

 
From:  Department of Financial Compliance 
 
Re:  Limitation on Non-Market-Maker Activity 
 
 
Recently a number of inquiries have been made concerning the applicability of capital 
requirements to Exchange market-makers .  This Regulatory Circular is intended to 
clarify the securities activities which would impose capital requirements upon Exchange 
members who act as options market-makers.   
 
 ******************************** 
 
 KEY ISSUES 
 

-Pursuant to SEC rules, only non-clearing options market-makers can be 
exempt from net capital requirements. 

 
-In accordance with SEC rules, engaging in more than an occasional non-
market-maker transaction subjects the options market-maker to net capital 
and other regulatory requirements. 

 
 *********************************** 
 
Options Market-Maker Exemption from the Net Capital Rule 
 
CBOE Rule 8.1 defines a market-maker as an individual (either a member or nominee 
of a member organization) who is registered with the Exchange for the purpose of 
making transactions as a dealer-specialist on the floor of the Exchange in accordance 
with the provisions of Chapter 8.    Rules 8.5 and 12.3(b)(2) describe the financial 
requirements for non-clearing options market-makers. 
 
The Securities and Exchange Commission ("SEC") Uniform Net Capital Rule ("Rule 
15c3-1" or "the Rule") requires that every registered broker-dealer shall at all times 
maintain a minimum level of net capital.  Paragraph (b)(1) of the Rule sets forth an 



exemptive clause which provides that certain options market-makers are not required to 
comply with the minimum net capital requirement.  Only non-clearing options market-
makers may be exempt under paragraph (b)(1); Options Specialists and Designated 
Primary Market-Makers are subject to the Rule. 
 

*Prohibition Against Non-Market-Making Activity 
 
Specifically, this exemptive provision is only available to an options market-maker (i) 
whose securities business, except for an occasional non-specialist related securities 
transaction for its own account, is limited to that of acting as an options market-maker 
on a national securities exchange;  (ii) that is a member in good standing and subject to 
the capital requirements of a national securities exchange; (iii) that transacts a business 
in securities solely with other broker-dealers; and (iv) that is not a member of the 
Options Clearing Corporation and whose securities transactions are effected through 
and carried by another broker-dealer. 
 
For purposes of the Rule, options market-making includes transactions in related 
securities which reduce risk or hedge the broker-dealer's market-maker positions.  For 
example,  the sale of 100 shares of IBM stock against the sale of an IBM put in the 
course of making markets in IBM options would be considered options market-making.  
Unhedged trading in IBM stock alone, or active "customer" trading in another options 
market of multiply listed options,  would not constitute options market-making.  
 

*Occasional Investment Transactions Permitted 
 
The Rule does permit occasional non-market-maker transactions, which are sometimes 
referred to as occasional investment transactions.  However, there are no set 
parameters in the Rule relating to the number of transactions which would constitute 
occasional investing.   The relief of this provision is intended to allow a broker-dealer to 
invest any excess funds which arise occasionally.  It is the Exchange's position that the 
determination of what is occasional is a matter of judgement applied on a case-by-case 
basis.   
 
Clearly, in and out speculative activity would not be considered occasional 
investing.  Active trading in non-market-maker securities, whether  effected in an 
options market-maker account, the related customer sub-account carried at the 
market-maker clearing firm, or Joint Back Office ("JBO") account1, would not be 
considered occasional.  Such activity would subject the member to the Rule.  
 Carrying non-market-maker positions in a market-maker account would not avoid 
                                                           

1A Joint Back Office participant maintains a nominal ownership interest in its 
clearing firm.  As a result the clearing firm may finance the transactions of its JBO 
"owner" on a more beneficial margin basis than required under Regulation T. 



the application of the Rule.2   
 

*Traditional Brokerage Accounts 
 
Although the Exchange has never considered securities (i.e., common  and preferred 
stock, options, warrants, convertible and debt securities, etc.) activity in traditional 
brokerage accounts, such as fully margined pension or family accounts of a member,  to 
violate the "occasional" standard, no SEC interpretation concurring with this view has 
been issued.   In order to avoid any question with respect to such accounts, many 
individual members have terminated their personal broker-dealer status and become 
nominees of their own broker-dealer  firms.  In such cases, the personal trading 
accounts of the nominee-owner are not considered to be related to the broker-dealer 
business in any way, and therefore trading in such accounts has no effect on the 
broker-dealer's status with respect to the Capital Rule.  
    
Loss of Market-Maker Net Capital Exemption 
 
Should a broker-dealer initiate more than an occasional non-specialist related 
transaction, he may lose his exemption under paragraph (b)(1).  This would cause the 
market-maker to be subject to, among other things,  maintenance at all times of a 
minimum net capital, the filing with the Exchange of monthly and quarterly FOCUS 
reports (which include a net capital computation),  an annual examination conducted by 
the Exchange's Department of Financial Compliance, submission of annual audited 
financial statements prepared by an independent accounting firm, and restrictions on 
capital withdrawals.  Engaging in non-market-maker activity without also complying with 
all applicable financial responsibility requirements would be a serious matter subject to 
disciplinary action by the Exchange and/or the SEC.   
 
 ************************************* 
 
Any questions should be directed to Richard Lewandowski in the Department of 
Financial Compliance at (312) 786-7183. 

                                                           
2Transactions in futures or future options may be effected without any impact 

upon the market-maker's exemption under paragraph (b)(1) of the Rule.  


