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Regulatory Circular RG95-65 
 
Date: July 20, 1995 
 
To: Member Firms 
 
From:  Exemption Committee 
 
Re: SPX Firm Facilitation Position Limit Exemption 
 
The purpose of this memorandum is to familiarize member firms with the procedures for obtaining a firm 
facilitation position limit exemption in the SPX.  Pursuant to Exchange Rule 24.4(a) Interpretation .03,  a 
member firm who wishes to facilitate orders of its own customer pursuant to Exchange Rule 6.74(b) when 
the trading crowd is unwilling to do so, may receive a position limit exemption upon application to the 
Exemption Committee.  In no event may the total exempted amount exceed 100,000 contracts on the 
same side of the market. The exemption applies to the offsetting side of the market to the customer 
order(s) and the firm is required to provide documentation as to how the exempted position was hedged 
within five (5) business days following the effective date.  To further streamline the procedures with 
respect to obtaining an exemption, the Exemption Committee adopted the following procedures effective 
July 11, 1995: 
  
 Revised Procedures 
 
1. A member firm with a position near the applicable 45,000 contract limit may apply for a firm 
facilitation exemption by making a written submission to the Exemption Committee.  Exemption requests 
should be delivered to either Pat Cerny or Karen Charleston on the 7th floor and should include a copy of 
the firm's most current SPX position.  
 
2. A three member panel of the Exemption Committee will review the request following the close of 
trading.  The Committee's decision will be communicated to the firm on the trade date following the 
request.  If granted, the exemption will be effective on the following trade date through the nearest 
expiration.  Exemptions are generally granted in 5,000 - 8,000 contract increments based upon the firm's 
position at the time the request is made.  Prior to expiration, a firm may apply for a continuance of their 
exemption which may be adjusted for expiring series.  Requests for continuances should be submitted 
no later than 2:00 p.m. on the Thursday preceding expiration.  
 
3. The member firm is required to provide staff with a copy of all executed exempted customer 
facilitation orders. Copies of such orders may be deposited in the OEX index exercise advice boxes 
located adjacent to the OEX pit or delivered to the 7th floor.  
 
4. A member firm which approaches its applicable position limit intra-day, and wishes to facilitate a 
customer order that will result in the firm exceeding its applicable position limit, may request an 
"instant exemption" by contacting an in crowd Exemption Committee member.  Upon a review of the 
situation, the Exemption Committee member may grant an exemption effective immediately through the 
next expiration.  The size of the exemption is dependant upon the size of the facilitated customer order 
and current market conditions. Questions concerning this matter can be directed to Pat Cerny at (312) 
786-7722 or Karen Charleston at (312) 786-7724. 


