
 
 
 
        Regulatory Circular RG94-09 
 
 
DATE:  January 12, 1994 
 
TO:  Market-Makers and Market-Maker Organizations 
 
FROM:  Market Performance Committee 
 
RE:Exchange Rules 8.3 (Appointment of Market-Makers) and  
  8.7 (Obligations of Market-Makers) 
 
The Market Performance Committee, which is responsible for monitoring market-
maker trading requirements (both the 75% Distribution and the 25% In-Person 
requirements) as outlined in Exchange Rules 8.3 and 8.7, is issuing this 
memorandum to highlight member obligations under the rules relating to both the 
distribution and in-person trading requirements.  This memorandum also outlines 
the Committee's enforcement policies. 
 
MARKET-MAKER TRADING DISTRIBUTION REQUIREMENTS 
 
Exchange Rule 8.3(c) reads as follows: 
(c)Absent an exemption by the Market Performance Committee, an appointment of a 

Market-Maker shall be limited to the options classes trading at no 
more than five trading stations on the Exchange trading floor. 

 
Exchange Rule 8.7, Interpretation .03 and .03(A) read as follows: 
 
.03For purposes of Rule 8.7, the following percentage requirements apply to 

Market-Maker trading activity for each quarter of a calendar year, 
except for unusual circumstances as determined by the Market 
Performance  Committee.  The Market Performance Committee may 
assign a weighting factor based on volume to one or more classes or 
series of option contracts in connection with these requirements. 

 
(Weighting Factors are discussed on Page 3, under the heading "General 
Information with Regard to Both Requirements".) 
 
.03(A)Respecting distribution of trading activity, at least 75% percent of a 

Market-Maker's total contract volume must be in option classes to 
which he has been appointed pursuant to Rule 8.3.  Trading in 
nonappointed classes of options at the request of a Floor Official, 
Order Book Official or Board Broker shall be deemed to be trading 
in appointed classes for purposes of this Interpretation. 

 
Committee Policy Regarding Blanket Appointments 
 
In addition to the five station appointment, the Committee has the authority to 
include an option class in every market-maker's appointment. 
 
Committee Policy Regarding Appointment Changes 
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Market-Makers will be allowed to change their appointment once each month 
during the quarter.  This change will be made retroactively to the first day of 
the month that the change is made.  It should be noted that if a market-maker 
does not have a full complement of option classes in his appointment (i.e., he 
has appointments in less than five stations), he may make additions to his 
appointment retroactively to the first day of the month and such addition will 
not count as the monthly change. 
 
Committee Policy Regarding Index Appointments 
 
For purposes of this rule, when a market-maker selects either OEX or SPX as an 
appointed station, both OEX and SPX will be included in that appointment and 
considered as one trading station. 
 
MARKET-MAKER IN-PERSON TRADING REQUIREMENT 
 
Exchange Rule 8.7, Interpretation .03(B) reads as follows: 
 
.03(B)Respecting the manner in which Market-Maker transactions may be executed, 

a Market-Maker must execute in-person, and not through the 
use of orders, at least 25 percent of his total transactions. 
 The Market Performance Committee may exempt one or more 
options classes from this calculation. 

 
Committee Policy Regarding Exemptions from the In-Person Requirement to In-
Crowd Floor Brokers 
 
The Committee has determined that in-crowd floor brokers who meet the below 
criteria could be exempted from meeting the in-person requirement with regard 
to their market-maker activity.  The criteria are as follows: 
 
--the submission of an affidavit to the Committee stating that the floor broker 

is trading in his market-maker account solely for his own benefit 
and does not share the profits or losses with any other person. 

 
Submission of this affidavit must be made prior to the quarter the floor broker 
is seeking an exemption.  These exemptions will be granted for each quarter the 
floor broker meets the above noted criteria.  The floor broker must notify the 
Committee at any time his profits/losses are shared with another party. 
 
 
GENERAL INFORMATION WITH REGARD TO BOTH REQUIREMENTS 
 
For purposes of both the 75% Distribution Requirement and the 25% In-Person 
Requirement, the Market Performance Committee has and will continue to give 
triple weighting to the option classes on the Exchange which are ranked in the 
lower one-half of all classes in terms of contract volume level.  A current 
list of these classes and an explanation of the triple weighting procedure can 
be obtained from the Trading Procedures Office on the fourth floor. 
 
Compliance With Requirements 
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Compliance with both the trading distribution and the in-person requirements 
will be monitored and enforced by the Market Performance Committee.  Failure to 
comply with these requirements may result in sanctions being imposed by the 
Committee.  Members who repeatedly fail to meet the requirements will be 
subject to sanctions which may include suspension of a market-maker's 
registration for a period of time to be determined by the Committee.  It should 
be noted that, in appropriate cases, violations of these rules, like all 
Exchange rules, may be the subject of disciplinary proceedings under Chapter 
XVII of the Exchange rules. 
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