
 
 
 
 
 

Regulatory Circular 93-29 
 
DATE:   April 27, 1993 
 
TO:   The Membership 
 
FROM:   Division of Regulatory Services 
 
RE:   Short Sale Rule 
 
The purpose of this circular is to respond to recent inquiries 
from members regarding the applicability of the SEC short sale 
rules, 3b-3 and 10a-1, to certain transactions in stock baskets.  
Generally the questions have been related to the trading of stock 
baskets on narrow-based or sector indexes such as the Biotech 
Index, and the members have requested clarification on a December 
17, 1986 no-action letter issued by the Securities and Exchange 
Commission (the "Letter").  This circular summarizes the short 
sale requirements and the relief contained in the Letter.  
Attached for members to review is a copy of an April 23, 1990 SEC 
release which provides greater detail on this issue and includes a 
copy of the Letter. 
 
SEC Rule 10a-1 states that, except for certain limited exemptions, 
short sales "may be effected only (1) at a price above the price 
at which the immediately preceding sale was effected ("plus 
tick"), or (2) at the last sale price if it was higher than the 
last different price ("zero-plus tick")."1  According to SEC Rule 
3b-3, to determine a broker-dealer's net long or short position in 
a particular security all long and short positions in that 
security in all proprietary accounts must be aggregated. 
 
The purpose of the Letter was to provide an exception to the 
aggregation requirement for a specific situation.  The Letter 
permits a broker-dealer to liquidate existing index arbitrage 
positions involving long stock baskets, without aggregating short 
stock positions in the same security in other proprietary accounts 
where the short position is the subject of a bona fide arbitrage, 
risk arbitrage or bona fide hedge position.  The Letter defined 
index arbitrage as "the concurrent purchase (sale) of all stocks 
comprising a securities index, or a "basket" of such stocks 
consisting of a sufficient number of stocks comprising the index 
to closely track the day-to-day price movement of the index, and 
an offsetting transaction in a financial futures contract or a 
standardized option contract on that index."  (Market makers are 

                                                 
    1See attached SEC Release No. 34-27938 dated April 23, 1990. 



reminded that in order to receive market maker ("permitted 
offset") margin treatment on a stock basket on a narrow-based 
index the basket must be complete, that is, all of the component 
stocks must be maintained in the correct proportions.) 
 
It is important to emphasize the following: 
 
-The Letter only provides an exemption from the restrictions on 

selling stock short pursuant to SEC Rules 3b-3 and 10a-1 when 
liquidating an index arbitrage position, not establishing an 
index arbitrage position. 

 
-The liquidation of both sides of the index arbitrage position 

must occur as concurrently as practicable; legging out is not 
permissible. 

 
-The short stock positions which are not required to be netted 

against long stock positions must be part of bona fide 
arbitrage, risk arbitrage, or bona fide hedge positions. 

 
It should be noted that the SEC staff has proposed certain 
amendments to the short sale rule which would codify the terms of 
the Letter, with one significant change.  Under the terms of the 
proposed rule change, the exemption would not be available 
following a specified decline in the Dow Jones Industrial Average. 
 The membership will be advised if the proposed amendments are 
approved. 
 
The Exchange wishes to remind members that all sell orders must be 
marked long, short, or where applicable, short exempt.  Members 
must maintain records of all exempt sales for a period of not less 
than three years, and such records must be readily available 
during the initial two-year period. 
 
Questions regarding this circular should be directed to Steven 
O'Malley in the Department of Financial Compliance at (312)786-
7925. 
 


