
                       Regulatory Circular RG12-037 

To:  Trading Permit Holders 

From: Legal & Regulatory Services Divisions 

Date:  February 29, 2012 

RE: Prefix Usage for SPX Combination (“Combo”) Orders  

______________________________________________________________________ 
 
The purpose of this Regulatory Circular is to remind SPX traders that for all SPX Combo 
Orders that are transacted, SPX traders are required to designate each of the component 
series of the order as being part of an SPX Combo transaction on all electronic execution 
systems, such as PAR Terminals, when submitting the trade to the Exchange for price 
reporting.1  On PAR Terminals this is accomplished by selecting the “CMBO ENDORSE” 
button on the PAR Terminal. 
 

1. When an SPX Combo Order is transacted, the prices of the component series 
will be reported to the trading floor and to OPRA using an indicator that 
identifies the trade as being part of an SPX Combo transaction.  In that 
regard, CBOE recently fixed a system issue where SPX Combo transactions 
reported from PAR Terminals incorrectly contained a complex order indicator 
instead of the SPX Combo indicator.  This system issue has been resolved 
and SPX Combo transactions should now appear as follows:  On-floor time-
and-sales displays will contain a prefix of “CMBB” or “CMBS”, depending on 
whether the transaction is a buy or sell, respectively.  The last sale that is 
disseminated to OPRA will contain an indicator of “Q.” The SPX Combo 
indicator acts as notice to the public that the reported prices are part of an 
SPX Combo transaction and helps avoid investor confusion regarding out-of-
range SPX prices.   

 
2. As required by Rule 24.20, a Trading Permit Holder must be holding an SPX 

Combo Order when it is originally quoted.  Orders must also be systematized 
in accordance with Rule 6.24 (the COATS rule).    

 
The Regulatory Services Division will monitor trading activity for compliance with Rule 
24.20. Among other things, executions not meeting the Rule 24.20 requirements may be 
considered violations of the SPX limit book and/or displayed market priority.  For 
additional information, please refer to Rule 24.20 and Regulatory Circular RG07-06.   

                                                           
1 An “SPX Combo Order” is defined in Rule 24.20 as an order to purchase or sell SPX options and the 
offsetting number of SPX combinations defined by the delta.  (An “SPX combination” is a long (short) SPX 
call and a short (long) SPX put having the same expiration date and strike price).  The “delta” is defined 
as the positive (negative) number of SPX combinations that must be sold (bought) to establish a market 
neutral hedge with an SPX option position.  See Regulatory Circular RG07-06 for an explanation of Rule 
24.20. 
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Questions regarding the PAR Combo Endorse feature may be referred to Jeff Short at 
786-8410 or Monica Wiedlin-Torres at 786-7368.  
 
Questions concerning this circular may be directed to the Regulatory Interpretations and 
Guidance Line at 312-786-8141.  
 
(Updates RG07-06 and RG11-139) 


