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Date:  December 11, 2013 
 
To:  Members of BATS Exchange, Inc. and BATS Y-Exchange, Inc.  
 
From: Membership Services 
 
Re:  SEC Approval of Rule Prohibiting Trading Ahead of Customer Orders 
 
 
 
BATS Exchange, Inc. (“BZX”) and BATS Y-Exchange, Inc. (“BYX”, and collectively with BZX 
each referred to as the “Exchanges”) would like to inform its Members of recent changes to Rule 
12.6, formerly entitled “Customer Priority” and now entitled “Prohibition Against Trading Ahead 
of Customer Orders.”  The changes adopted to Rule 12.6 make such Rule substantially the 
same as FINRA Rule 5320.  The effective date of the revised Rule is January 2, 2014. 
 
Under the Rule as amended and subject to exceptions described below, a Member that accepts 
and holds an order in an equity security from a customer (whether the Member’s own customer 
or the customer of another broker-dealer) without immediately executing this order cannot trade 
that same security on the other side of the market for the Member’s own account at a price that 
would satisfy the customer order, unless the Member immediately thereafter executes the 
customer order up to the size and at the same or better price at which it traded for its own 
account.1 Members must also have written a written methodology regarding the execution and 
priority of all pending orders consistent with the requirements of the Rule and ensure that this 
methodology is consistently applied.2   
 
Exceptions for Large Orders and Institutional Accounts 
 
Pursuant to Interpretation and Policy .01 to Rule 12.6, Members may trade ahead of or along 
with those customer orders from institutional accounts or those orders of 10,000 shares or 
more, so long as these large orders are worth at least $100,000. However, to fall within this 
exception, Members must provide their customers with clear and comprehensive written 
disclosures at the time they open the account and annually thereafter. These disclosures must 
inform the customer that the Member may trade for its own account at prices that would satisfy 
their orders and provide customers with a meaningful opportunity to “opt-in” to the protections of 
Rule 12.6 with respect to all or any portion of their orders. If a customer does not opt-in to the 
protections of Rule 12.6, the Member may reasonably conclude that such customer has 
consented to the Member trading a security for its own account on the same side of the market 
and at a price that would satisfy the customer’s order. 
 
A Member may choose to make clear and comprehensive oral, as opposed to written 
disclosures, to their customers, so long as the Member makes these oral disclosures and 

                                                 
1  Rule 12.6(a). 
2  Rule 12.6(b). 
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receives consent from the customer to trade proprietarily on an order-by-order basis, records 
who provides this consent, and the consent evidences that the customer understands the terms 
and conditions of the order. 
 
If a customer opted-in to the protections of Rule 12.6, a member could still obtain consent on an 
order-by-order basis to trade ahead of or along with an order from that customer, provided that 
the Member documented who provided such consent and that such consent evidenced the 
customer’s understanding of the terms and conditions of the order. 
 
For the purposes of Rule 12.6, an institutional account is defined as the account of: (1) a bank 
savings and loan association, insurance company or registered investment company; (2) an 
investment adviser register either with the SEC under Section 203 of the Investment Advisers 
Act or with a state securities commission (or any agency or office performing like functions); or 
(3) any other person (whether a natural person, corporation, partnership, trust or otherwise) with 
total assets of at least $50 million. 
 
The “No-Knowledge” Exception 
 
Under Rule 12.6, Interpretation and Policy .02, if a Member implements and utilizes an effective 
system of internal controls that prevent one trading unit from obtaining knowledge of customer 
orders held by a separate trading unit, proprietary trading units may continue to trade ahead of 
or along with customer orders held by separate trading units. Those trading units that would 
trade at prices that would satisfy customer orders held by separate units must make written 
disclosures to customers at account opening and annually thereafter that provide a description 
of the way in which customer orders are handled and the circumstances under which a trading 
unit might trade proprietarily, including in a market-making capacity, at prices that would satisfy 
the customer order.3 
 
Members that implement and utilize appropriate information barriers must uniquely identify 
those barriers in place at the department in the Member firm that receives or originates orders.4 
Further, appropriate information barriers will, at a minimum comply with the requirements set 
forth in Rule 5.5. Rule 5.5 requires each Member to establish, maintain, and enforce written 
procedures reasonably designed to prevent the misuse of material, non-public information by 
the Member or associated persons.5 
 
Members must also maintain records that indicate which orders rely on the No-Knowledge 
Exception and submit these records to the Exchange upon request. 
 
This exception applies to trading in NMS stocks, as defined in Rule 600 of Regulation NMS 
under the Securities Exchange Act.6 
 

                                                 
3  See Rule 12.6, Interpretation and Policy .02(a). 
4  See Rule 12.6, Interpretation and Policy .02(b). 
5  Interpretation and Policy .02 to Rule 5.5 sets forth the minimum standards for the 

policies and procedures required by the Rule. 
6  17 C.F.R. § 242.600(b)(47). 
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The Riskless Principal Exception 
 
Interpretation and Policy .03 to Rule 12.6 provides that a Member may trade proprietarily 
without violating Rule 12.6 if such trade is for the purposes of facilitating the execution, on a 
riskless principal basis, of a customer order (“facilitated order”). To take advantage of this 
exception, the member must submit a report to the Exchange, contemporaneously with the 
execution of the facilitated order, identifying the trade as riskless principal, and the Member 
must have written policies and procedures in place that ensure that riskless principal 
transactions that rely on this Exception comply with Exchange Rules. At a minimum, these 
policies and procedures must require customer orders to be received before the offsetting 
principal transaction and that the offsetting principal transaction is at the same price as the 
customer order exclusive of any markup, markdown, commission equivalent, or other fee, and is 
allocated to a riskless principal or customer account in a consistent manner and within 60 
seconds of execution. 
 
Members that utilize this exception must have supervisory systems in place that produce 
records enabling the Member and the Exchange to reconstruct accurately, readily, and in a 
time-sequenced manner all facilitated orders made in reliance on the exception. 
 
ISO Exception 
 
Pursuant to Rule 12.6, Interpretation and Policy .04, a Member is exempt from its obligations 
under Rule 12.6 with regard to trading for its own account that is the result of an intermarket 
sweep order (“ISO”) routed in compliance with Rule 600(b)(30)(ii) of Regulation NMS7 where the 
customer order is received after the Member routed the ISO. A Member’s proprietary trading is 
also exempt with respect to an ISO that is routed to facilitate a customer order where the 
customer has consented to not receiving the better prices obtained by the ISO. 
 
Odd Lot and Bona Fide Error Transaction Exceptions 
 
In accordance with Interpretation and Policy .05, a Member is also exempted from its obligations 
under Rule 12.6 for proprietary trades that are made to offset a customer order that is less than 
a normal unit of trading (“odd lot”) or to correct a bona fide error. If relying on the Bona Fide 
Error Exception, the Member must demonstrate and document the basis for meeting the 
exception. 
 
For purposes of the Bona Fide Error Exception, a bona fide error is: 
 

(a) The inaccurate conveyance or execution of any term of an order, including, but not 
limited to, price, number of shares or other unit of trading; identification of the 
security; identification of the account for which securities are purchased or sold; lost 
or otherwise misplaced order tickets; short sales that were instead sold long or vice 
versa; or the execution of an order on the wrong side of a market; 

(b) The unauthorized or unintended purchase, sale, or allocation of securities or the 
failure to follow specific client instructions; 

(c) The incorrect entry of data into relevant systems, including reliance on incorrect cash 
position, withdrawals, or securities positions reflected in an account; or 

                                                 
7  17 C.F.R. § 242.600(b)(30)(ii). 
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(d) A delay, outage, or failure of a communication system used to transmit market data 

prices or to facilitate the delivery or execution of an order. 
 
Minimum Price Improvement Standards 
 
Interpretation and Policy .06 to Rule 12.6 establishes the minimum amount of price 
improvement necessary for a Member to execute an order on a proprietary basis when holding 
an unexecuted limit order in the same security without being required to execute the held limit 
order. If the minimum price improvement standards would trigger the protection of a pending 
customer order, any better-priced customer limit order(s) would also be protected under Rule 
12.6 even if those better-priced limit orders would not directly trigger these protections under the 
minimum price improvement standards enumerated in the Rule. 
 
Order Handling Procedures 
 
Pursuant to Interpretation and Policy .07 to Rule 12.6, a Member must make every effort to 
execute a marketable customer order that it receives fully and promptly. A Member that is 
holding a customer order that is marketable and has not been immediately executed must make 
every effort to cross such order with any other order received by the Member on the other side 
of the market up to the size of such order at a price that is no less than the best bid and no 
greater than the best offer at the time that the subsequent order is received by the Member and 
that is consistent with the terms of the orders. In the event that a Member is holding multiple 
orders on both sides of the market that have not been executed, the Member must make every 
effort to cross or otherwise execute such orders in a manner that is reasonable and consistent 
with the objectives of this Rule and with the terms of the orders. A Member can satisfy the 
crossing requirement by contemporaneously buying from the seller and selling to the buyer at 
the same price. 
 
Trading Outside of Normal Market Hours 
 
Interpretation and Policy .08 to Rule 12.6 makes clear that a Member generally may limit the life 
of a customer order to normal market hours (9:30 am to 4:00 pm Eastern Time). However, if a 
Member and its customer agree to allow process of the customer’s order outside of normal 
market hours, the protections of Rule 12.6 will apply to the customer’s order at all times the 
customer order is executable by the Member. 
 
 


